zondag 29 april 2012

Deelvraag 1: Vanaf wanneer kan men bij jonge kinderen spreken van topsport?


Wanneer ben je topsporter?

Verschillende statussen

atletes zijn aan het hordenlopen
Het leven van een sporter is druk. Het bestaat vooral uit trainen, trainen en nog eens trainen. Hierdoor is er weinig tijd voor andere dingen. Werken is bijvoorbeeld lastig voor een echte topsporter. Omdat werken wel nodig is om geld te verdienen, heeft NOC-NSF een speciale regeling voor topsporters.
Maar wie is wel en wie is geen topsporter? Volgens NOC-NSF ben je het als: 'je internationaal op het hoogste seniorenniveau (EK’s, WK’s en Olympische Spelen) meedoet, binnen een erkend topsportprogramma'. Omdat dit nog steeds een beetje vaag is, heeft NOC-NSF een verdeling gemaakt tussen A-sporters, B-sporters en HP-sporters.

A-status

De A-status is de hoogste status die je als topsporter kunt hebben. Daarom moet je bij de acht beste sporters van de wereld horen om de status te kunnen krijgen. Laat je tijdens een WK of een Olympische Spelen zien dat je bij de beste acht sporters hoort, dan zal de sportbond waar je bij hoort de A-status aanvragen bij het NOC-NSF. Als je de status toegekend krijgt, geldt deze voor de periode van een jaar. In deze tijd krijg je een aantal voordelen die het leven van de sporter iets gemakkelijker maken. Je krijgt bijvoorbeeld een toelage als je te weinig of geen geld verdient (stipendium). Ook krijg je hulp om een goede trainingsplaats te vinden, zorgt het NOC-NSF voor een financieel adviseur en kun je studeren op een speciale scholen voor sporters. In het voortgezet onderwijs zijn dat LOOT-scholen en op universitair niveau kun je terecht bij de Open Universiteit.

Een voorwaarde om deze voordelen te mogen gebruiken is dat je blijft deelnemen aan de trainingen en wedstrijden die jouw bond voorschrijft. Doe je dit niet dan kun je de A-status kwijtraken. 

B-status

schaatser
Als topsporter met een B-status ben je hard op weg naar de top. Een B-status is namelijk voor sporters die bij de beste 16 van de wereld horen. Ook dit moet je op een WK of Olympische Spelen laten zien.

Om een B-status te mogen behouden moet je laten zien dat je vooruit gaat. Want het uiteindelijke doel van de sporter is een A-status. Daarom moet je goed je best doen om de B-status te mogen houden. Boek je binnen vier jaar geen goede vooruitgang, dan kun je de B-status kwijtraken.

Ook sporters met een B-status krijgen bepaalde voordelen. Dit zijn er niet zoveel als een sporter met A-status.

HP-status

Voor een HP-status moet er een reden zijn dat je heel snel bij de top 8 of top 3 zou kunnen komen. Deze status wordt niet heel vaak verleend.

Bron: http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/2570497/kanker/2157361/sport/item/2582152/wanneer-ben-je-topsporter/  (29/04/2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten